Artykuły

Liczba artykułów: 13.

Zasady żywienia

Wpływ diety na powstawanie chorób nowotworowych nie jest jednoznacznie zbadany, mimo ukazywania się wielu publikacji, w tym ze szczegółowymi wskazówkami pt....

Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu otyłości

Otyłość jest stanem chorobowym charakteryzującym się nagromadzeniem tkanki tłuszczowej....

Choroby nerek

Rola nerek w organizmie polega przede wszystkim na wydalaniu zbędnych, a częstokroć także toksycznych produktów przemiany materii (np. mocznika), regulowaniu składu płynów ustrojowych i ich objętości, a więc gospodarki wodno-elektrolitowej i tzw. równowagi kwasowo-zasadowej, oraz kształtowaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego....

Flawonoidy a zdrowie

Coraz więcej uwagi poświęca się znaczeniu, jakie mają dla zdrowia naturalne roślinne substancje odżywcze....

Najczęstsze choroby trzustki

Trzustka jest narządem gruczołowym o podwójnej roli w organizmie....

Najczęstsze choroby żołądka i dwunastnicy

Wśród najczęstszych chorób żołądka i dwunastnicy omówiono niżej:...

Nowotwory głowy i szyi – jakie czynniki sprzyjają ich powstawaniu?

Poznaj czynniki rakotwórcze (karcynogenne) nowotworów! Pomimo wielu odkryć naukowych nadal nie znamy dokładnych przyczyn i mechanizmu powstawania nowotworu. Wiemy jednak, jakie są czynniki, których należy unikać albo na które trzeba zwrócić uwagę. ...

Najczęstsze choroby dróg żółciowych

Z anatomii i fizjologii dróg żółciowych wynika, że ich choroby mogą dotyczyć układu żółciowego jako całości (tj....

Cukrzyca, choroba przewlekła – wybrane zagadnienia psychologiczne

Cukrzyca to współcześnie jedna z najczęściej występujących przewlekłych chorób cywilizacyjnych. Dotyka coraz młodsze dzieci i wielu dorosłych. Zmaganie się z cukrzycą jest wyzwaniem nie tylko dla pacjenta, ale dla całej rodziny....

Karmię piersią

Proces karmienia piersią niesie ze sobą wiele korzyści, zarówno dla mamy jak i dziecka....

Najczęstsze choroby wątroby

Wątroba jest największym narządem miąższowym organizmu umiejscowionym pod prawym łukiem żebrowym....

Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe i ich źródła w diecie

Alergenem pokarmowym jest każdy składnik lub składniki pożywienia, wywołujące reakcję nadwrażliwości ze strony układu pokarmowego....

Pomarańcze jako źródło fitoskładników

Specjaliści badający żywność najczęściej charakteryzują ją, używając terminu wartość odżywcza....