Artykuły
Zasady żywienia
Wpływ diety na powstawanie chorób nowotworowych nie jest jednoznacznie zbadany, mimo ukazywania się wielu publikacji, w tym ze szczegółowymi wskazówkami pt....
Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu otyłości
Otyłość jest stanem chorobowym charakteryzującym się nagromadzeniem tkanki tłuszczowej....
Choroby nerek
Rola nerek w organizmie polega przede wszystkim na wydalaniu zbędnych, a częstokroć także toksycznych produktów przemiany materii (np. mocznika), regulowaniu składu płynów ustrojowych i ich objętości, a więc gospodarki wodno-elektrolitowej i tzw. równowagi kwasowo-zasadowej, oraz kształtowaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego....
Flawonoidy a zdrowie
Coraz więcej uwagi poświęca się znaczeniu, jakie mają dla zdrowia naturalne roślinne substancje odżywcze....
Najczęstsze choroby trzustki
Trzustka jest narządem gruczołowym o podwójnej roli w organizmie....
Najczęstsze choroby żołądka i dwunastnicy
Wśród najczęstszych chorób żołądka i dwunastnicy omówiono niżej:...
Nowotwory głowy i szyi – jakie czynniki sprzyjają ich powstawaniu?
Poznaj czynniki rakotwórcze (karcynogenne) nowotworów! Pomimo wielu odkryć naukowych nadal nie znamy dokładnych przyczyn i mechanizmu powstawania nowotworu. Wiemy jednak, jakie są czynniki, których należy unikać albo na które trzeba zwrócić uwagę. ...
Najczęstsze choroby dróg żółciowych
Z anatomii i fizjologii dróg żółciowych wynika, że ich choroby mogą dotyczyć układu żółciowego jako całości (tj....
Cukrzyca, choroba przewlekła – wybrane zagadnienia psychologiczne
Cukrzyca to współcześnie jedna z najczęściej występujących przewlekłych chorób cywilizacyjnych. Dotyka coraz młodsze dzieci i wielu dorosłych. Zmaganie się z cukrzycą jest wyzwaniem nie tylko dla pacjenta, ale dla całej rodziny....
Karmię piersią
Proces karmienia piersią niesie ze sobą wiele korzyści, zarówno dla mamy jak i dziecka....
Najczęstsze choroby wątroby
Wątroba jest największym narządem miąższowym organizmu umiejscowionym pod prawym łukiem żebrowym....
Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe i ich źródła w diecie
Alergenem pokarmowym jest każdy składnik lub składniki pożywienia, wywołujące reakcję nadwrażliwości ze strony układu pokarmowego....
Pomarańcze jako źródło fitoskładników
Specjaliści badający żywność najczęściej charakteryzują ją, używając terminu wartość odżywcza....